22-12-2013 Dead Horse SP - Canyonlands NP - False KivaVandaag was het opnieuw bitter koud toen we om 7u opstonden, maar het weerbericht leek te gaan kloppen : aan de nog donkere lucht zagen we geen enkel wolkje...en dat zou de ganse dag zo blijven.  Opnieuw een zonovergoten dag dus.  En we hadden nooit kunnen denken dat we 's middags zouden kunnen zonnebaden op één van de meest beklijvende plekken die we kennen : False Kiva.

Maar first things first.
Zoals het stilaan een, goede, gewoonte begint te worden als we in Moab verblijven gaan we naar de City Market om zelf ons slaatje samen te stellen.  Zelfs bij deze vriestemperaturen smaakt dit heerlijk.

We rijden eerst richting Dead Horse State Park want in die richting ligt onze eerste bestemming voor vandaag : Marlboro Point.  Dit is een dirt road maar we hopen dat die er met deze diepvriestemperaturen keihard zal bij liggen.  Groot is de ontgoocheling als blijkt dat er bij de kortste toegang (er zijn er 2) nu een heel duidelijk bord staat met "no public access".  Maar nog groter is de ontgoocheling als we zien waarom : ze zijn hier immers volop begonnen met het boren naar olie!  Dat gebied is immers BLM-grond en behoort dus niet toe aan een State of National Park.  Als we binnen gaan in het Visitor Center van Dead Horse State Park kunnen de Rangers hun ontgoocheling over deze nieuwe ontwikkelingen ook niet verbergen...

We rijden dus door naar het viewpoint van Dead Horse State Park en zullen straks de 2e toegangsroute proberen om alsnog naar Marlboro Point te rijden.  Het "nadeel" van zowat alle viewpoints in Dead Horse State Park én Canyonlands NP zijn allemaal naar het oosten-zuiden gericht, wat het bijzonder moeilijk maakt om in de winter, met de laagstaande zon, goede foto's te maken.  We probeerden er toch het beste van te maken.

En het eerste viewpoint is al direct "mindblowing"...

Bij Dead Horse Viewpoint maken de laatste flarden ochtendnevel de sfeer nóg mystieker....

 Uitzicht op de Potash Mine en de La Sal Mountains.


 
Ook hier is er kerstsfeer...We vertrekken richting Canyonlands NP en willen eerst nog naar Marlboro Point, maar tot onze niet geringe verbazing is het een private weg geworden.  Wat ons echter nog meer verontrust is die boortoren die links op de foto staat.  Marlboro Point ligt net tussen Dead Horse SP en Canyonlands NP en valt onder de jurisdictie van de BLM.  Die hebben blijkbaar vergunning verleend voor het boren naar olie....


We komen langs het 2e toegangspunt naar Marlboro Point, maar er ligt zo veel sneeuw op de dirt road dat we dit helemaal niet willen proberen.  We hebben genoeg andere zaken te bekijken en we komen hier nog wel eens terug...

Nadat we het Visitor Center binnen gelopen zijn om ons te informeren over trailconditions rijden we verder richting Grand View Point.
Een stop voor een foto van de ondergesneeuwde Shafer Trail mag uiteraard niet ontbreken.

We nemen de afslag naar Upheavel Dome voor onze hike naar False Kiva.
Deze deden we in april laatstleden ook al, maar toen was het heel donker weer en hadden we ook de DJI Phantom niet meegenomen.
Vandaag dus schitterend weer én de quadcopter in de rugzak.
De trail lag er vrij goed bij, behalve op het laatste stuk vóór men aan de beklimming naar de Kiva begint.  Daar ligt het nogal eens modderig en het is een soort modder dat direct de schoenzolen dicht klit.
Vandaag was het niet anders, maar meestal konden we op sneeuw en/of slickrock lopen.  Al bij al viel het nogal mee.  We deden er tenslotte zo'n 25 minuten over.

De False Kiva komt in zicht (rechts bij het scrollen).


De beloning is groot als we ons doel bereiken en het uitzicht is niet te vergelijken met hetgeen we hier in april 2013 zagen. De sneeuw maakt alles nog zo veel mooier. We waren er nu helemaal alleen en genoten met volle teugen van het onwaarschijnlijke uitzicht, de oorverdovende stilte, de zon die zowaar onverwacht veel warmte gaf en...van onze lunch.
We zijn er meer dan een uur gebleven, gewoon in T-shirt.  Het was er zalig.
Het fotograferen van uit de Kiva is vandaag echter extreem moeilijk want de zon zit écht telkens pal in de lens.
Uiteraard ook gevlogen met de quadcopter en beelden gemaakt ván de Kiva en niet enkel van het uitzicht van uit de Kiva.  Bij ons weten zijn dat de enige beelden tot nog toe van uit deze richting (wij hebben er in elk geval nog nooit eerder gezien).

Op de terugweg is het nog genieten van het prachtige landschap.Na een halfuurtje stappen komen we opnieuw bij de auto (de volledige route hebben we opnieuw getracked en deze kan je vinden op onze pagina op EveryTrail).

Van hieruit gaat het naar Green River Overlook.  Wat een uitzichten !


Volgende stops zijn Buck Canyon Overlook en Grand View Point Overlook.  Ook hier zijn de uitzichten fenomenaal.

Buck Canyon Overlook. Grand View Point Overlook.
Laatste halte voor vandaag is Mesa Arch waar we zelfs doorvliegen met de quadcopter, wat heel mooie beelden oplevert, niet in het minst omdat we nu ook eens de Arch zien van aan de andere kant, iets wat anders niet mogelijk is.


Dan is het tijd om terug naar Moab te rijden, maar onderweg maken we nog eens een fotostop van de ondergaande zon op de La Sal Mountains.......en hopen dat onderstaande beelden binnenkort niet veralgemeend worden in deze prachtige regio...
We zijn rond 18u terug in het hotel en na een welverdiende douche sluiten we een andermaal prachtige dag af bij Denny's.  Daar is echter net een buslading Oosterse medemensen aangekomen en het duurt redelijk lang vooraleer we opnieuw in het hotel zijn.
Bovendien moeten we vandaag écht eens vroeger in bed want morgen staat een hike van...18km op het programma.  Althans, het is de bedoeling dat we naar Druid Arch gaan in The Needles.  We bekijken wel eerst eens de trailconditions vooraleer we aan dat avontuur beginnen...Bovendien is het een kleine 2u rijden tot bij de trailhead,  dat houdt dus in dat we hier heel vroeg moeten vertrekken willen we vóór het donker de hike achter de rug hebben.

Voor wie meer informatie wil : Canyonlands NP en Dead Horse Point State Park

Het weer : zonovergoten, wolkeloze dag.  Temperaturen tussen -7°C en 0°C.  Temperatuur in de Kiva was echter "zomers" te noemen met een zalige warmte.

Overnachting in Best Western Plus Greenwell Inn
Aantal km gereden : 216

2 opmerkingen:

  1. Unieke beelden maken jullie steeds weer van dat prachtige landschap.
    Goede reis en veel plezier.

    Groet, Marco.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Genieten van al die mooie beelden, ik zal jullie site bij Every trail eens bekijken, wist niet dat die er was?

    BeantwoordenVerwijderen