27-12-2013 Grand Canyon - South Kaibab Trail - South Rim Viewpoints
Zoals we altijd doen als we een National Park binnenkomen, gaan we eerst naar het Visitor Center waar we een heel mooie 25min durende film meepikken over het ontstaan van de Grand Canyon.

Daarna is het tijd voor de laatste wandeling van deze reis : de South Kaibab Trail.  Althans tot aan de Cedar Ridge.  Dat is zo'n 5km (roundtrip) vertrekkend vanaf de South Kaibab Trailhead aan de South Rim.  Het hoogteverschil is 350m en het is ook het punt waar men ten stelligste aanraadt om hier (in de zomer) rechtsomkeer te maken en de klim naar boven terug aan te vatten.En die 350m klimmen gaan uiteraard niet zo vlot als het dalen.  Men kan deze trail verder volgen tot helemaal beneden, maar dan dient men zijn eigen kampeergerief mee te nemen om beneden op de campground te overnachten.
Men dient er bovendien rekening mee te houden dat men al vertrekt van op 2213m hoogte waar het zuurstofniveau dus ook al heel wat lager is dan hetgeen wij in de Lage Landen gewoon zijn.
Anderzijds was de lucht bijzonder zuiver.  Dat konden we zien aan de uitzichten op de San Francisco Mountains.  Volgens borden op bepaalde uitzichtpunten kan men die in de zomer soms amper zien door de luchtvervuiling die van de grote steden aan de Westkust komt.  Vandaag zagen we ze liggen alsof ze om de hoek lagen.De eerste 200m waren vrij glad omdat er nog heel wat ijs lag (dit stuk komt in de winter nooit in de zon) maar eens dat stuk voorbij liep het vrij vlot.


We verbaasden ons er over als we zagen wie, én vooral met wat voor schoeisel, er hier naar beneden liep.  We waanden ons zowaar op De Meir in Antwerpen...Enkel de hakken van 15cm ontbraken nog.  Onbegrijpelijk toch hoe sommige mensen totaal onvoorbereid op pad gaan.  Geen spoor van drank, eten of wat dan ook bij hen.  Blijkbaar was enkel het modieuze gehalte van hun kledij van tel.  Op een bepaald moment, als wij bijna terug boven zijn, komen we een jong Nederlands koppel tegen dat net aan hun afdaling begonnen is.  Zij op gewone schoentjes en hij op stoffen pantoffels.  "Nou, we gaan even tot bij de eerste tunnel en komen dan terug...".  Wij kijken hen stomverbaasd aan "euh, tunnel?  Hier is helemaal geen tunnel, die vind je enkel op de Bright Angel Trail en deze trailhead ligt hier zo'n 15km vandaan !".  "O, nou, dan gaan we daar maar naartoe.".
Overal staan waarschuwingsborden om gepast schoeisel, voldoende drank en eten mee te nemen.  Men verwittigt ten overvloede dat het klimmen dubbel zo veel energie vraagt als het dalen.  Overal staan heel duidelijke, grote borden met daarop het plan van de trail, nóg eens met de nodige waarschuwingen, dit alles in meerdere talen, en tóch maakt men dan nog dergelijke zaken mee.  Gewoon onbegrijpelijk.

Daarnaast was het uiteraard genieten van de uitzichten van de Grand Canyon.


Voorbij Ooh Aah Point trekken we nog verder richting Cedar Ridge.

Bij Cedar Ridge ligt ons eindpunt.

We keren terug (heel wat lastiger dan de afdaling...) en  nemen onze lunch bij Ooh-Aah Point.  Dat is eigenlijk het punt waar niemand zou mogen voorbijgaan zonder goed schoeisel of extra water bij zich.  We geloofden echter onze ogen niet wat we daar nog zagen passeren...Vanaf hier gaat het, voortdurend klimmend, terug richting trailhead.Zonder de lunchtijd hebben we er zo'n 1u30 over gedaan, maar allicht hebben we de conditie de laatste 2 weken dan ook wel wat opgebouwd...

De route staat onze EveryTrail pagina.  Daarop is ook het hoogteprofiel van deze hike te zien, samen met heel wat foto's.

Voor de rest van de dag hebben we ons beperkt tot de viewpoints van de Hermits Rest Route, een weg die slechts tussen 1 december en 1 maart met de eigen wagen mag gereden worden.  Buiten deze periode dient men gebruik te maken van de, gratis, shuttlebussen.

Een overzicht...En dit is de reden waarom de Grand Canyon (South Rim) nooit ons favoriete park zal worden...
Morgen gaan we nog de viewpoints doen van de Desert View Drive en daarna gaan we naar onze laatste bestemming : Las Vegas.  Dat wordt weer even afkicken als alle natuurpracht van de 2 laatste weken moet plaatsmaken voor glitter en glamour en vooral heel veel kitsch...


Voor meer info over Grand Canyon NP : Grand Canyon NP en National Park Service

Het weer : het begint misschien vervelend te klinken, maar opnieuw een volledig wolkeloze dag, staalblauwe lucht en temperaturen rond de 10°C (schaduw).

Overnachting in Best Western Premier Grand Canyon Squire Inn
Aantal km gereden : 58

Geen opmerkingen:

Een reactie posten